Tekstiilimateriaalit

TEKSTIILIMATERIAALIT

Tekstiilejä valmistetaan nykypäivänä monesta eri materiaalista. Useimmin tekstiileihin sekoitetaan monta eri kuitutyyppia haluttujen ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Tekstiilikuidut jaotellaan niiden alkuperän mukaan luonnonkuituihin, muuntokuituihin ja synteettisiin tekokuituihin.

Luonnonkuidut

Luonnonkuituihin luetaan tekstiilikuidut jotka ovat peräisin kasvi- tai eläintuotteista. Kasvikuituja valmistetaan erilaisista kasvinosista kuten varresta ja lehdistä. Eläinkuidut valmistetaan yleensä erilaisten eläinten karvasta, mistä poikkeuksena on lähinnä silkkiperhosten toukkakoteloista kehrättävä silkki.

Muuntokuidut

Muuntokuidut kuuluvat tekstiilikuitujen luokituksessa tekokuitujen ryhmään. Ne ovat kuituja, jotka eivät ole luonnossa kuitumuodossa, mutta joiden molekyylit ovat luonnon valmistamia. Yleisimmin käytettävä luonnon valmistama molekyyli on selluloosa.

Synteettiset kuidut

Synteettiset kuidut ovat tekokuituja, jotka valmistetaan teollisesti pienimolekyylisistä lähtöaineista. Yleisimmin käytettyjä lähtöaineita ovat öljy, kivihiili, ilma ja vesi. Tekokuidut tuovat vaatteisiin kestävyyttä ja ryhtiä, koska ne eivät kutistu tai veny. Ne ovat luonnonkuitua halvempia ja kevyempiä, mutta eivät useinkaan hengitä tai tunnu yhtä mukavilta.