Elastaani

ELASTAANI

Elastaanista käytetään myös nimitystä LycraSpandex ja Roica.

Elastaani on synteettinen erittäin joustava tekokuitu, jota käytetään pääasiassa aina jonkun toisen kuidun kanssa. Elastaania lisätään vaatekuituihin lisäämään vaatteen joustavuutta ja pitämään tuote muodossaan. Jo muutama prosentti elastaania antaa tuotteelle joustavuutta. Vaatteet rypistyvät vähemmän ja istuvat paremmin. Tyypillisiä elastaania sisältäviä tuotteita ovat uimapuvut, alusvaatteet, T-paidat, sukat ja resorit. Materiaalina se on melko kallis. Elastaanien värinkesto on melko heikko. Tämän vuoksi elastaania käytetään usein värjäämättömänä, jolloin kuitu on läpikuultava. Hien, meriveden, kloorin ja auringonvalon on todettu haurastuttavan kuitua.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty elastaania löydät avainsanalla #elastaani.

mekaaninen kesto:
 biologinen kesto:
 kemiallinen kesto:
UV-valon kesto:UV-valo haurastuttaa kuitua.
mittapysyvyys:
joustavuus:Erittäin hyvä joustavuus.
antistaattisuus:Alhaisen imukykynsä vuoksi sähköistyy helposti.
nukkaantumattomuus:
lämmöneristävyys:
imukyky:
kuivumisnopeus:Kuivuu erittäin nopeasti.
keveys:Elastaanin tiheys on 1,0 – 1,2 kg / l.
HOITO-OHJE:Elastaanituotteet tulisi pestä usein, sillä useimpien kuitutyyppien hienkesto on melko alhainen. Pesuohjeet määräytyvät yleensä tuotteen muiden raaka-aineiden mukaan. Huuhteluaineen käyttöä ei  suositella tuotteille jotka sisältävät runsaasti elastaania, koska huuhteluaine saattaa haurastuttaa elastaanikuituja. Kloori ei vahingoita kuitua, eivätkä myöskään kuivapesuliuottimet. Tuote tulee kuivata varjossa, jottei auringon UV-valo vahingoita kuitua. Alhaisen lämmönkestävyyden vuoksi silitystä ei suositella tai silityslämpötila tulee pitää mahdollisimman alhaisena. Silitys saattaa myös vähentää tuotteen kimmoisuutta.
SÄILYTYS:Elastaania sisältävät tuotteet tulisi säilyttää auringonvalolta suojattuna, sillä auringon UV-valo haurastuttaa kuitua. Hien ja meriveden haurastuttavan vaikutuksen vuoksi tuotteet tulisi säilyttää aina pestyinä.
MUUTA HUOMIOITAVAA: