Modaali

MODAALI

Modaalista käytetään myös nimitystä Polynosic.

Modaali on koivun, kuusen, bambun, pyökin tai eukalyptuspuun selluloosasta valmistettu muuntokuitu. Se on alunperin jalostettu viskoosista, ja ominaisuuksiltaan ne molemmat muistuttavat puuvillaa. Sitä käytetään paljon tukikuituna yhdessä muiden kuitujen kanssa. Ominaisuuksiltaan modaali on himmeäkiiltoinen, viskoosia kestävämpi käytössä ja pesussa. Sekoitekuituna se vähentää vaatteen sähköisyyttä ja venymistä ja auttaa vaatetta pitämään muotonsa ja mittansa paremmin.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty modaalia löydät avainsanalla #modaali.

mekaaninen kesto:Modaali on viskoosia ja puuvillaa kestävämpi.
biologinen kesto:Kosteus voi tietyissä lämpötiloissa kasvattaa homeen.
kemiallinen kesto:
UV-valon kesto:Pitkäaikainen säteily kellastuttaa ja alentaa kuidun lujuutta.
mittapysyvyys:
joustavuus:
antistaattisuus:Ei juurikaan varaudu sähköisesti.
nukkaantumattomuus:Pääsääntöisesti hyvä, mutta riippuu kuidun pituudesta.
lämmöneristävyys:Erittäin hyvä lämmöneristävyys.
imukyky:Erittäin hyvä kosteudenimukyky.
kuivumisnopeus:Kuivuu hitaasti ja vaatii paljon energiaa.
keveys:Viskoosin tiheys on 1,52 kg / l
HOITO-OHJE:Vesipesussa modaali kestää pääsääntöisesti korkeita pesulämpötiloja, jopa 95 astetta. Valittava pesulämpötila riippuu pääsääntöisesti materiaalista jonka kanssa modaali on sekoitettu. Modaalia sisältävät vaatteet voi pääsäntöisesti rumpukuivata. Silitys suoritetaan vaatteen ollessa vielä märkä, silityslämpötilan ollessa korkeintaan 150 astetta.
SÄILYTYS:Säilytyksessä tulee kiinnittää huomiota homehtumisvaaraan samoin kuin puuvillan kanssa. Ei kuitenkaan ole yhtä herkkä homeelle kuin puuvilla.
MUUTA HUOMIOITAVAA:Modaali on viskoosin tapaan kuiduntuottajien mukaan yksi ympäristöystävällisimmistä kuiduista. Verrattuna puuvillaan sen tuotantoala tuotettua kuitukiloa kohti on pienempi ja tuottamiseen voidaan käyttää vähempiarvoista maapinta-alaa.