Polyamidi

POLYAMIDI

Polyamidista käytetään myös nimitystä Nailon.

Polyamidi on synteettinen joustava tekokuitu, jota käytetään sekoitteena sekä sellaisenaan. Polyamidia käytetään sekoitteena mm. puuvillan, viskoosin ja modaalin kanssa antamaan tuotteelle lujuutta ja hankauksenkestoa, lisäämään oikenevuutta ja nopeuttamaan tuotteen kuivumista. Tyypillisiä polyamidista valmistettavia tuotteita ovat urheiluvaatteet, alusvaatteet, sukat ja uimapuvut. Materiaalina se on hyvin lujaa, kevyttä, joustavaa ja kulutusta kestävää. Sitä on helppo värjätä ja se kestää hyvin merivettä.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty polyamidia löydät avainsanalla #polyamidi.

mekaaninen kesto:Pääsääntöisesti hyvä, mutta vaihtelee kuitutyypeittäin.
biologinen kesto:Kosteus voi tietyissä lämpötiloissa kasvattaa hometta.
kemiallinen kesto:Pääasiassa kestää hyvin kemikaaleja.
UV-valon kesto:UV-valossa kuitu kellastuu ja sen lujuus heikkenee.
mittapysyvyys:
joustavuus:Melko hyvät elastiset ominaisuudet.
antistaattisuus:Sähköistyy helposti.
nukkaantumattomuus: Pinnan nyppyyntyminen on ominaista polyamidille.
lämmöneristävyys:
imukyky:
kuivumisnopeus:Kuivuu nopeasti.
keveys:Polyamidin tiheys on 1,02 – 1,13 kg / l
HOITO-OHJE:Polyamidit tulee pestä usein, sillä niiden pintaan tarttuu helposti ihosta erittyvää rasvalikaa ja hikeä, jotka voivat kellastuttaa kuitua. Materiaali puhdistuu helposti vesipesussa, säilyttää hyvin muotonsa ja kuivuu nopeasti. Liian korkeat lämpötilat saattavat kuitenkin jättää materiaaliin pysyviä ryppyjä. Polyamidi sähköistyy helposti, minkä vuoksi sitä pestäessä suositellaan käytettävän huuhteluainetta.  Linkoaminen ja varovainen rumpukuivaus sallitaan polyamidituotteille. Klooripitoisia valkaisuaineita ei tule käyttää, sillä ne kellastuttavat ja haurastuttavat kuidun. Myös kuivatus suorassa auringonvalossa aiheuttaa kuidun kellastumisen. Silityslämpötilaksi suositellaan yleisohjeena 110 astetta. Polyamidi ei rypisty helposti, mutta liian korkeissa lämpötiloissa siihen saattaa jäädä vaikeasti oikenevia ryppyjä.
SÄILYTYS:Polyamidituotteitten säilytyksessä tulee muistaa homehtumisvaara kosteassa sekä lämpimän ilman ja auringonvalon hapettava vaikutus. Paras säilytystila polyamidituotteille on viileä, kuiva ja hämärä paikka.
MUUTA HUOMIOITAVAA:Polyamidiin saattaa jäädä helposti pesu- ja huuhteluainejäämiä, mikä saattaa aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä. Polyamidia pestäessä pesukonetta ei tulisi täyttää aivan täyteen ja huuhdellessa tulisi käyttää riittävää määrää huuhteluvettä.