Polyesteri

POLYESTERI

Polyesteristä käytetään myös nimiä Coolmax, Dacron, Quallofil, Terinda, Terylene ja Trevira.

Polyesteri on kaikkein eniten käytetty synteettinen tekokuitu sen monipuolisten ominaisuuksien vuoksi. Sitä käytetään sekä sellaisenaan että sekoitteena. Siitä valmistetaan mm. sukkia, alusasuja, puseroita, ulkoiluasuja (fleece), verhoilumateriaaleja, sekä erilaisia teollisina tuotteita. Sekoitteena polyesteri vahvistaa tekstiiliä ja parantaa muun muassa sen tuulenpitävyyttä. Ominaisuuksiltaan polyesteri on kevyt ja kestävä. Se ei juurikaan rypisty, minkä vuoksi sitä sekoitetaan usein helposti rypistyvien kuitujen kanssa, esim. puuvilla. Sen huonoja puolia ovat sähköistyminen helposti sekä nukkaantuminen. Polyesteri imee itseensä erittäin vähän kosteutta minkä vuoksi sitä on haastava värjätä. Huonon imukykynsä vuoksi materiaali voi tuntua myös hiostavalta.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty polyesteriä löydät avainsanalla #polyesteri.

mekaaninen kesto:Mekaanisesti erittäin kestävä.
biologinen kesto:Home, mikro-organismit ja tuhohyönteiset eivät vahingoita polyesteriä.
kemiallinen kesto:Kestää erittäin hyvin useimpia kemikaaleja.
UV-valon kesto:
mittapysyvyys:
joustavuus:
antistaattisuus: Polyesteri sähköistyy helposti.
nukkaantumattomuus: Polyesteri nukkaantuu helposti.
lämmöneristävyys: Vaihtelee paljon kuitutyypeittäin.
imukyky: Ei juurikaan ime itseensä kosteutta.
kuivumisnopeus: Polyesteri kuivuu erittäin nopeasti.
keveys: Polyesterin tiheys on 1,38 kg / l
HOITO-OHJE:Polyesteriä suositellaan pestäväksi mahdollisimman usein. Pesuksi suositellaan hieno- tai kirjopesua. Märkäpesussa käytetään yleensä 40-60 asteen lämpötilaa. Polyesterillä pestäessä suositellaan huuhteluainetta sähköistyvyyden pienentämiseksi. Lievä linkous ja rumpukuivaus eivät vahingoita polyesteriä. Kuivapesu sopii polyesterille kaikilla käytetyillä pesuliuottimilla. Silityslämpötilaksi suositellaan 140-175 astetta.
SÄILYTYS:
MUUTA HUOMIOITAVAA:Polyesterin vaikean värjäytymisen vuoksi kuiturakennetta voidaan väljentää erilaisilla turvotinaineilla. Nämä aineet saattavat olla ihoa ja hengityselimiä ärsyttäviä aineita. Pääsääntöisesti tällaiset aineet poistuvat värjäysprosessin päätteeksi tehtävässä pesussa, mutta pieniä jäämiä saattaa jäädä kuituihin. Tämän vuoksi onkin suositeltavaa pestä polyesteristä valmistetut tekstiilit ennen niiden käyttöä.