Puuvilla

PUUVILLA

Puuvilla on Aasiasta peräisin olevan puuvillakasvin siemenessä kehittyvä kuitu, jonka alkuperäinen tarkoitus on kasvin siemenen kuljettaminen uuteen kasvuympärystöön. Se on maailman tärkein luonnosta saatava tekstiilikuitu. Sitä käytetään sellaisenaan tai sekoitteena. Siitä valmistetaan mm. T-paitoja, alusasuja, yöpukuja, ja oloasuja.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty puuvillaa löydät avainsanalla #puuvilla.

mekaaninen kesto:Erittäin hyvä hankauksen ja vedon kesto.
biologinen kesto:Kosteus voi tietyissä lämpötiloissa kasvattaa homeen.
kemiallinen kesto:
UV-valon kesto:Pitkäaikainen säteily kellastuttaa ja alentaa kuidun lujuutta.
mittapysyvyys:
joustavuus:Puuvilla on joustamaton materiaali.
antistaattisuus:Ei varaudu sähköisesti suuren imukykynsä ansiosta
nukkaantumattomuus:Riippuu kuidun pituudesta.
lämmöneristävyys:Kuidussa ei ole eristäviä ilmakerroksia.
imukyky:Kykenee sitomaan runsaasti kosteutta tuntumatta märältä.
kuivumisnopeus:Kuivuu hitaasti ja vaatii paljon energiaa.
keveys: Puuvillan tiheys on 1,55 kg / l
HOITO-OHJE:Puuvilla voidaan kuituraaka-ainetta vaurioittamatta keittopestä. Riippuen valmiin tuotteen väreistä ja viimeistelystä puuvillalle suositellaan yleensä vesipesua 60 asteessa. Puuvillatuotteet kestävät yleensä hyvin linkouksen ja rumpukuivauksen. Puuvilla ei vaurioidu oikein suoritetussa kloorivalkaisussa. Puuvilla rypistyy helposti ja rypyt oikaistaan silittämällä. Se kestää hyvin lämpöä ja sen voi silittää jopa 220 asteessa kuidun vahingoittumatta.
SÄILYTYS:Puuvilla tulee säilyttää kuivassa tilassa, sillä kosteus voi tietyissä lämpötiloissa käynnistää homeen muodostumisen.
MUUTA HUOMIOITAVAA:Kuituihin jääneet viljely- ja prosessiainejäämät voivat aiheuttaa herkkäihoisille herkistymistä. Tuotteen peseminen ennen käyttöä saattaa auttaa asiaan, mutta markkinoilla on saatavana myös luomupuuvillaa.