Viskoosi

VISKOOSI

Viskoosista käytetään myös nimitystä Raion ja tekosilkki.

Viskoosi on koivun, kuusen, bambun, pyökin tai eukalyptuspuun selluloosasta valmistettu muuntokuitu. Viskoosi on modaalin kaltainen synteettinen tekokuitu, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan puuvillaa. Viskoosia käytetään sekä sellaisenaan että sekoitteena usein tukikuituna yhdessä muiden kuitujen kanssa. Tavallisimmin viskoosia sekoitetaan puuvillaan kiillon lisäämikseksi, kirkkaampien värien aikaansaamiseksi, sekä alhaisemman hinnan vuoksi. Synteettisten kuitujen kanssa viskoosia sekoitetaan lisäämään kosteudenimukykyä, pehmentämmään tuntua sekä vähentämään sähköistymistä ja nyppyyntymistä. Viskoosista valmistetaan mm. alusvaatteita, urheiluvaatteita, työvaatteita ja vapaa-ajan asuja.

Tuotteet joiden materiaalina on käytetty viskoosia löydät avainsanalla #viskoosi.

mekaaninen kesto:
biologinen kesto:Kosteus voi tietyissä lämpötiloissa kasvattaa homeen.
kemiallinen kesto:
UV-valon kesto:Pitkäaikainen säteily kellastuttaa ja alentaa kuidun lujuutta.
mittapysyvyys:
joustavuus:
antistaattisuus:Ei juurikaan varaudu sähköisesti.
nukkaantumattomuus:Pääsääntöisesti hyvä, mutta riippuu kuidun pituudesta.
lämmöneristävyys:Erittäin hyvä lämmöneristävyys.
imukyky:Erittäin hyvä kosteudenimukyky.
kuivumisnopeus:Kuivuu hitaasti ja vaatii paljon energiaa.
keveys:Viskoosin tiheys on 1,52 kg / l
HOITO-OHJE:Viskoosille suositellaan vesipesua, joka puhdistaa siihen tyypillisesti tulevan lian paremmin kuin kuivapesu. Pesulämpötilaksi suositellaan korkeintaan 60 astetta. Voimakasta linkousta ja rumpukuivausta ei kuitenkaan suositella viskoosin huonon märkälujuuden vuoksi. Huuhteluaineen on todettu haurastuttavan viskoosia. Kuidun rypistymisen vuoksi viskoosituotteet tulisi silittää. Silityslämpötila saa olla korkeintaan 150 astetta.
SÄILYTYS:Säilytyksessä tulee kiinnittää huomiota homehtumisvaaraan samoin kuin puuvillan kanssa. Ei kuitenkaan ole yhtä herkkä homeelle kuin puuvilla.
MUUTA HUOMIOITAVAA:Viskoosi on kuiduntuottajien mukaan yksi ympäristöystävällisimmistä kuiduista. Verrattuna puuvillaan sen tuotantoala tuotettua kuitukiloa kohti on pienempi ja tuottamiseen voidaan käyttää vähempiarvoista maapinta-alaa.